Domowa wędlina z szynkowaru

Na początek coś zupełnie innego 🙂 Niedawno wszechwiedzący internet uświadomił mnie, że istnieje coś o nazwie SZYNKOWAR. Jest to przyrząd do wyrobu domowych wędlin.676f149b0b38f7476e34de60e35af97a

W szynkowarze mięso osiąga temperaturę tylko 80 stopni, nic się nie przypala jak przy pieczeniu czy smażeniu, nic nie ucieka do wody jak w trakcie gotowania, czyli to co najlepsze zostaje – smak, aromat i składniki odżywcze. Sam proces przygotowania takiego mięska dość długo trwa, ale jest prosty i niezbyt angażujący. Na początek zrobiłam „mielonkę”, bo taka forma wydawała się najprostsza, ale można zrobić też szynkę, wędliny nadziewane i inne cuda. Moja mielonka wyszła idealnie zbita, świetnie kroi się nią w cienkie plasterki. Nadaje się do kanapek lub do obiadu.

Składniki:

  • 0,75kg zmielonego surowego boczku
  •  0,25 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżka majeranku

 

Proces przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
  2. Mięso wkładamy do szynkowaru (może być w woreczku, który dołączony jest do szynkowaru – ułatwia wyjmowanie mięsa)
  3. Nakładamy dekiel ze sprężyną i wkładamy na 24h do lodówki
  4. Po tym czasie wkładamy go do garnka z gorącą wodą i gotujemy 3h w temperaturze 90 stopni. Z pomocą przychodzi załączony do zestawu termometr.
  5. Następnie studzimy i wkładamy ponownie do lodówki na 12h.
  6. Po wyjęciu z lodówki wkładamy szynkowar na chwilę do gorącej wody żeby ułatwić wyjęcie wyrobu ze środka.
  • Na wierzchu zbierze się warstwa galaretki i warstwa tłuszczu.
  • Pamiętajmy, żeby mięso było z dobrego, pewnego źródła.
  • Szynkowary są na 3 kg lub 1,5kg mięsa. Mój jest na 1,5kg.
  • Przepis zaczerpnęłam z bloga „Paleo dla opronych”

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s